Αλαμάνας 3, Μαρούσι (δίπλα στο Ιατρικό Κέντρο)

Κροταφογναθικές διαταραχές

Οι TMJ(κροταφογναθική διάρθρωση) διαταραχές, είναι μια οικογένεια διαταραχών που σχετίζονται με προβλήματα στο σαγόνι. Αν έχετε συμπτώματα όπως πόνο ή ένα ήχο ‘κλικ’ στην άρθρωση, θα είστε ευτυχείς να ξέρετε ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν πια να διαγνωστούν κ να αντιμετωπιστούν πολυ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν οι αρθρώσεις της γνάθου και οι μύες της μάσησης δεν συνεργάζονται σωστά. TMJ σημαίνει,όπως προαναφέρθηκε, κροταφογναθική διάρθρωση, και είναι η άρθρωση που συνδέει κάθε γνάθο με το κρανίο.
Δεδομένου ότι ορισμένα είδη TMJ προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές.

Καμία θεραπεία δεν μπορεί να λύσει καθολικά τις διαταραχές αυτές.Κι επίσης χρειάζεται χρόνος για να γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματα της όποιας θεραπείας.Ο γιατρός όμως, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο υγιή κ άνετη σιαγώνα.

Προβλήματα με το σαγόνι σας;

Οι tmj διαταραχές αναπτύσσονται για πολλούς λόγους. Μπορεί να σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας, σφίγγοντας τους μυς του σαγονιού σας και να πιέζετε την κροταφογναθική άρθρωση. Μπορεί να έχετε ένα κατεστραμμένο σαγόνι λόγω τραυματισμού ή ασθένειας.  Οι τραυματισμοί και η αρθρίτιδα μπορεί να βλάψουν το σαγόνι άμεσα ή να τεντώσουν, σχίζοντας, το σύνδεσμο των μυών.Ως αποτέλεσμα, ο δίσκος, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από χόνδρο και λειτουργεί ως το «μαξιλάρι» της άρθρωσης της γνάθου,μπορεί να γλιστρήσει από τη θέση του. Όποια και αν είναι η αιτία, τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν μη ευθυγραμμισμένα δάγκωμα, πόνο, ήχο ‘κλικ’ ή θόρυβο τριψίματος όταν ανοίγετε το στόμα σας, ή λοιπά προβλήματα όταν ανοίγετε το στόμα σας.

Μήπως πάσχετε από κάποια διαταραχή TMJ;

Έχετε υπόψιν σας αν σφίγγετε τα δόντια σας;
Ξυπνάτε με πόνο, δυσκαμψία των μυών γύρω από τα σαγόνια σας;
Έχετε συχνούς πονοκεφάλους ή πόνους στον αυχένα;
Ο πόνος επιδεινώνεται όταν σφίγγετε τα δόντια σας;
Το άγχος κάνουν το σφίξιμο και τον πόνο χειρότερα;
Το σαγόνι σας κάνει ήχους κλικ ή νιώθετα να κλειδώνει όταν ανοίγετε το στόμα σας;
Είναι δύσκολο ή επώδυνο να ανοίξετε το στόμα σας, να φάτε ή να χασμουρηθείτε;
Έχετε τραυματιστεί ποτέ το λαιμό σας, το κεφάλι ή σαγόνια;
Είχατε προβλήματα (όπως η αρθρίτιδα) με άλλες αρθρώσεις;
Έχετε δόντια που δεν αγγίζονται πλέον όταν δαγκώνετε;
Τα δόντια σας ανταποκρίνονται διαφορετικά από καιρό σε καιρό;
Είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε τα μπροστινά δόντια σας να δαγκώσετε ή να σχίσετε τα τρόφιμα;
Είναι τα δόντια σας,ευαίσθητα, χαλαρά, σπασμένα ή φθαρμένα;
Όσο περισσότερες φορές απαντήσατε «ναι», τόσο πιο πιθανό είναι ότι έχετε μια διαταραχή TMJ.Η κατανόηση των TMJ διαταραχών θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα και το πώς αντιμετωπίζονται.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας που ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη βελτιώση της αρμονίας και της λειτουργίας του σαγονιού σας.Μόλις μια αξιολόγηση επιβεβαιώνει τη διάγνωση της διαταραχής TMJ, ο γιατρός θα καθορίσει τη σωστή πορεία της θεραπείας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία λειτουργεί πάντα καλύτερα με σύγχρονη επαγγελματική φροντίδα κ προσωπική φροντίδα από τον ασθενή.
Οι αρχικοί στόχοι είναι η ανακούφιση από το σπασμό των μυών και από τον πόνο στις αρθρώσεις.Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με παυσίπονα, αντι-φλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά. Στεροειδή μπορεί να εγχυθούνι απευθείας στις αρθρώσεις για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
Οι θεραπείες φροντίδας από τον ίδιο τον ασθενή είναι συχνά αποτελεσματικές και περιλαμβάνουν:
Ξεκουράστε το σαγόνι σας
Κρατήστε τα δόντια σας μακρυά όταν δεν μασάτε ή καταπίνετε
Καταναλώστε μαλακές τροφές
Εφαρμόστε πάγο κ θερμότητα
Ασκήστε το σαγόνι σας
Εξασκήστε καλή στάση στο σαγόνι σας

Τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η βιοανάδραση ή φυσική θεραπεία, επίσης συνίστανται, καθώς και μία προσωρινόή, διάφανη, πλαστική συσκευή γνωστή ως νάρθηκας.  Ένας νάρθηκας ή nightguard ταιριάζει στα πάνω ή στα κάτω δόντια σας και βοηθά να κρατάτε τις σιαγόνες μακρυά, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση των μυών και τη μείωση του πόνου.  Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς. Μια nightguard σας βοηθά να σταματήσετε το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών σας και έτσι μειώνει την ένταση των μυών τη νύχτα, βοηθώντας στην προστασία του χόνδρου και των κοινών επιφανειών. Μια συσκευή πρόσθιας τοποθέτησης κινεί το σαγόνι σας προς τα εμπρός, ασκώντας πίεση σε τμήματά του και βοηθά στην επανατοποθέτηση του δίσκου. Μπορεί να φορεθεί 24 ώρες / ημέρα για να βοηθήσει στη θεραπεία του σαγονιού σας. Μια συσκευή ορθωτικής σταθεροποίησης φοριέται μόνο 24 ή το βράδυ για να μετακινήσετε το σαγόνι σας σε σωστή θέση. Οι συσκευές επίσης βοηθούν στην προστασία από τη φθορά των δοντιών.

Τι γίνεται με τη διόρθωση του δαγκώματος ή τη χειρουργική επέμβαση;

Αν η TMJ διαταραχή σας, έχει προκαλέσει προβλήματα στο ταίριασμα των δοντιών μεταξύ τους, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία προσαρμογής δαγκώματος (εξισορρόπηση), ορθοδοντική θεραπεία με ή χωρίς ανακατασκευή σαγόνι, ή οδοντιατρικές εργασίες αποκατάστασης. Οι χειρουργικές επιλογές, όπως η αρθροσκόπηση και ανοιχτή κοινή αναδιάρθρωση επισκευή, μπορεί μερικές φορές να χρειάζονται μα προορίζονται μόνο για σοβαρές περιπτώσεις. Ο Δρ Φρανκ δε συμβουλεύει TMJ χειρουργική επέμβαση, εκτός εάν το σαγόνι δεν μπορεί να ανοίξει, έχει εξαρθρωθεί, έχει σοβαρή εκφύλιση, ή ο ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία με κάποια συσκευή ανεπιτυχώς.